Emeld a tétet: fuss hideg időben is!

Hideg időben szabadtéren sportolni kemény dió: önmagaddal és az elemekkel is meg kell küzdened. Még szerencse, hogy az ötpróbázók szeretik a kihívásokat! Néhány óvintézkedés persze nem árt, hogy könnyebb legyen megőrizni a lelkesedésedet, és a fejlődésed se torpanjon meg. Van pár tippünk, hogy mire figyelj.

 

Maradj motivált!

Kérdés, hogy hogyan, amikor fázol, és semmi kedved kidugni az orrodat a négy fal közül. Ilyenkor különösen jól jön, ha kéznél van pár futótárs, akikkel szó szerint a helyes útra terelhetitek egymást. Egy barátoddal leegyeztetett időpontot kisebb eséllyel mondasz le, mert nem akarsz rossz fej lenni. De a hétvégi ötpróbás programok is nagyon fel tudják pörgetni az embert: egy sok ezres futóversenyen nyilvánvalóvá válik, hogy nem te vagy az egyetlen csodabogár, aki sorozatnézés helyett inkább mozog, és ők a te igazi „kasztod”. Amikor viszont végképp nincs hangulatod kimenni, akkor se nullázd le az aktivitásodat mindent vagy semmit alapon. Ilyenkor beiktathatsz pár keresztedzést otthon vagy az edzőteremben: szóba jöhet a spinning, némi erősítés, futópad vagy csoportos óra.

Tartsd magad melegen!

Ezt legfőképpen a nem elbliccelt bemelegítéssel és okos öltözködéssel érheted el. De rásegíthetsz azzal is, ráteszed egy kicsit a fűtőtestre a ruhádat, mielőtt útnak indulsz. A réteges öltözködés alap: a legfontosabb az alsó réteg, ahová semmiképp se pamut kerüljön, hanem egy jó nedvességelvezető, technikai ruhadarab. De ilyenkor az ízületeid is speciális bánásmódért kiáltanak: védd őket jobban, mint máskor! Ha minden évben menetrendszerűen meglep egy-egy alattomos torokfájás, akkor a hidegebb napokon inkább húzd a szád elé futás közben a sálat, hogy a beszívott levegő hőmérséklete kicsit emberbarátibb legyen. A sapka szintén kardinális kérdés: a test hőleadásának jó része a fejbőrön át történik, ezért amikor a fejeded óvod, akkor valójában az egész testedet melegen tartod. Igazán hideg időben edzés után, izzadtan ne aktívkodj kint pluszban semmit, sőt: már nyújtani is bemehetsz, és amilyen gyorsan csak lehet, szabadulj meg a csuromvizes ruhadaraboktól.

Vigyázz magadra!

Ősszel és télen korán esteledik, úgyhogy a sötét, vadregényes erdei utak helyett lehetőleg kivilágított futóútvonalakon közlekedj, és legyen rajtad fényvisszaverő is. A legjobb, ha többen mentek, és vigyáztok egymásra. Ahogy egyre hidegebb van, úgy válik esélyesebbé az is, hogy sáros vagy akár fagyott útszakaszokba botlasz. De szerencsére ez az időszak többnyire a lassabb, állóképességet fejlesztő alapozás időszaka, úgyhogy ne legyen bűntudatod, ha itt-ott behúzod a féket, csak kalkulálj vele tudatosan. Fontos, hogy legyél rugalmas, mert az időjárás miatt hideg évszakokban néha felül kell írni az eredeti edzéstervedet. De ha belegondolsz, van ebben jó is, mert változatosabbá válnak az edzéseid, és sosem unatkozol.