Cseh Laci sportról, életről és a közelgő Vizesgáláról

Az Ötpróba úszónagykövete és Magyarország egyik legsikeresebb férfi úszója, Cseh László sokszoros Európa- és világbajnok, aki az olimpiai érmeket is halmozza. Laci a tavalyi évhez hasonlóan idén sem hagyja ki a november 25-ei Vizesgálát. Ennek apropóján beszélgettünk vele sportkarrierje tanulságairól és az életéről.

Tavaly ott voltál a Vizesgálán, és te is bekapcsolódtál több produkcióba. Mik voltak a benyomásaid?

Nagyon tetszett a gála, és biztató, hogy idén mi úszók is sokkal többen leszünk, hiszen már novemberben sor kerül a rendezvényre. A sárkányhajós kihívást különösen szerettem, igazi különlegesség volt. Nem tudom ugyan, hogy én mennyit tudtam hozzátenni a csapat sikeréhez, mindenesetre próbáltam evezni, ahogy csak bírtam.

Hogyan találtál rá a neked való sportágra? Családi hagyomány, vagy a te választásod?

Édesapám is úszó volt, tehát valami biztosan hatott rám, ami a családot illeti. De alapvetően kicsiként is nagyon szerettem a vizet, mindig jól éreztem magam a medencében. Egyszerűen úgy éreztem, hogy nekem ott a helyem.

Akkor ezek szerint attól sem szenvedtél, hogy kimaradt sok gyerekkori élmény az edzések miatt?

Nem, abszolút nem éreztem hiányát. Nekem ez volt a normális és a megszokott.

Manapság érzed annak a súlyát, hogy sokak számára példakép vagy? Mit jelent ez neked?

Természetesen nagyon jó érzés, és bizonyos szempontból óriási felelősség is, aminek próbálok megfelelni. Ha tehetem, akkor szívesen találkozom gyerekekkel, ellátogatok iskolákba, sportrendezvényekre, és próbálok egy kis pluszt adni nekik.

Asztmásként értél el világraszóló eredményeket. A betegséged igényel valamiféle speciális odafigyelést az edzések során?

Esetemben különösebb rákészülést nem igényel, hacsak annyit nem, hogy a medencében kicsit mindig próbálom jobban erőltetni és edzeni a tüdőmet.

Hogyan értékeled az idei évedet?

Sajnos, nem sikerült túl fényesen, és így év végén már nem is lesz jobb. Ez most nem jött össze, de pozitívum, hogy nagyon sok tanulsága volt a számomra. Bízom abban, hogy a jövő évem sikeresebb lesz.

Mire gondolsz, amikor a tanulságokat említed?

Leginkább arra, hogy megtapasztaltam, mennyiben kell változtatnom az edzésekhez és a hétköznapokhoz való hozzáállásomon, és mi mindenre kell odafigyelnem ezen a téren. Főként arra gondolok, hogy muszáj alkalmazkodnom ahhoz, hogy az én életkoromban kicsit másképp működnek a dolgok, mint a fiatalabbaknál.

Általánosságban miből tanultál a legtöbbet az eddigi pályafutásod során?

Folyamatosan tanul az ember, de amit igazán jól megtanultam az évek során, az az, hogy nem szabad görcsösen akarni. Tudni kell lazítani, és általánosságban könnyedebben felfogni a dolgokat a különféle élethelyzetekben és versenyszituációkban.

Mi a következő célod, mire készülsz most?

Jelenleg a jövő évi világbajnokságra edzek: próbálok bekerülni, és ott jól szerepelni.

Hogyan szoktál kikapcsolódni, amikor éppen nem edzel?

Szeretek filmeket nézni és xboxozni. Ha pedig engedi az időjárás, akkor horgászni járok.

Cseh Laci ott lesz az idei Vizesgálán is, november 25-én: részt vesz az Ötpróba úszóversenyen és más produkciókban is. Ha szeretnél találkozni és akár együtt úszni vele, vásárold meg jegyedet most, a Vizesgála weboldalán!