Családban marad: toplistás férje után Vargáné H. Gabi is halmozza a pontokat

Ha egyszer valaki rákap a sportolás ízére, akkor könnyen „megfertőz” másokat is, és fokozottan igaz ez az ötpróbázókra. A Varga család életében is éppen így történt. Az ötpróbás tabella egyik toplistása, a 257 ponttal brillírozó Varga István elképesztő teljesítménye olyannyira inspirálta Gabit, a feleségét, hogy ma már ő is a bűvös 60 pontnál tart. Megkérdeztük, hogyan jutott el idáig, és mik a további tervei.

Miért kezdtél el Ötpróbázni, és mit nyújt neked?

A férjem 2017-ben csatlakozott a mozgalomhoz. A versenyekre való felkészülésben aktívan segítettem őt, majd egy idő után rövidebb távokon én is elindultam a versenyeken. Akkor csatlakoztam, amikor ráéreztem, hogy az Ötpróba mindenkihez szól, és tulajdonképpen azokon a versenyeken, amelyeken amúgy is részt veszek, Ötpróba-pontokat is gyűjthetek. A férjem révén rengeteget kaptam az Ötpróbától. Például részt vehettem az emlékplakett-átadásán a Parlamentben, és meghívást kaptunk a Vizesgálára. Fantasztikus élmény az is, hogy a számomra példakép sportolókat elhozza közénk az Ötpróba, és ez szerintem számukra is élmény. Az Ötpróbán keresztül ismerhettem meg dr. Kiss Gergelyt, Storcz Botondot, találkozhattam Cseh Lacival és még nagyon sok nagyszerű sportolóval, akiknek köszönhetően a világversenyeken büszkeségtől könnyes szemmel hallhatjuk a Himnuszt.

Mennyiben motivál a férjed teljesítménye?

Nagyon, leginkább a kitartása és a sporthoz való hozzáállása. Imádja a sportrendezvényeket, ahol számára az időnél lényegesebb a verseny, a táv teljesítése, de ami még ennél is fontosabb: hogy a verseny minden percét élvezze. Ezt próbálom eltanulni tőle.

Mi ösztönöz még a sportolásra?

Az eseményeken induló férjem mellett a két lányunk már több éve dolgozik a rendezvényeken, ahol frissítő állomásokat visznek. Szóval nekünk ez tulajdonképpen közös családi program. Óriási élmény, amikor az embert a saját gyerekei frissítik. A lányaim egyébként a kerékpáros programokon és a túrákon versenyzőként is részt vesznek. Amikor pedig egy-egy futóversenynél eltérő időpontban van a rövid- és a hosszútáv rajtja, akkor a férjem elkísér és biztat. Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy maratonista kíséri…

Hogyan tudsz a többi teendőd mellett időt teremteni a mozgásra?

Kötött munkaidőben dolgozom, ami kiszámítható. Reggel korán kelek, és igyekszem a házimunkákat elvégezni. Így munka után szabad a délutánom, úgyhogy belefér a sportolás, hiszen a gyermekeink már nagyok. Sokat jelent számomra, hogy az edzéseinken a lányaink is megjelennek, például úszni is együtt szoktunk.

Mit nyújt neked a sport az egészségen túl?

A munkám íróasztalhoz köt, ezért nagyon fontos egy-egy nehéz nap után, hogy levezessem a feszültséget, és kimozogjam magamból. Ilyenkor teljesen mindegy, hogy úszunk, kocogunk vagy tekerünk: a lényeg, hogy mozogjunk. A versenyeken rengeteg embert ismertem meg, az Ötpróba-pontok gyűjtésénél például a tabella vezető mezőnyének tagjai jól ismerik egymást. Öröm velük versenyről versenyre találkozni, és szurkolni a többieknek. Bármilyen versenyre megyünk, ismerősök várnak ránk.

Mennyi idő alatt érted el a 60 pontot? Itt megállsz, vagy pedig van további célod?

2 év alatt gyűlt össze a 60 pont, de az első másfél évben lightosan vettem részt a versenyeken, inkább a férjemnek biztosítottam a hátteret, aki hosszabb távokon indul.

Mi volt a legemlékezetesebb sportélményed, és miért?

2009-ben a Kempo Világkupa, ahol a nagyobbik lányom aranyérmet nyert, és miatta szólt a himnusz: csodálatos érzés volt.
A családunkban egyébként egymás ajándékozásánál is előtérbe került a sport, így az ajándékok között biztosan megtalálhatóak a sportfelszerelések. Tavaly karácsonyra például úszásoktatás bérletet kapott tőlem a férjem, de rájöttem, hogy egyedül nem biztos, hogy szívesen megy, ezért vettem magamnak is egyet. Az úszóedzéseken szintén fantasztikus kis csapattal ismerkedtünk meg. Márciusban lesérült a lábam, így a gyógyulás érdekében az úszás maradt nekem.

Régi vágyam volt az is, hogy átússzam a Balatont, amit egyébként ötpróbás programokon már körbetekertem, és át is eveztem. Ez idén nyáron sikerült, méghozzá úgy, hogy a férjemmel együtt úsztunk, a kisebbik lányom pedig a célban várt minket. De sokat jelentenek a kerékpáros Balaton-körök is, ahol a 76 km-en biztosan velem tart valamelyik lányom, és közben átbeszéljük az életünk nagy dolgait.