Bor, természet, családias légkör: Fut a birtok Mecseknádasdon

Június 29-én már második alkalommal rajtol el a Fut a birtok futam, ami messze túlmutat egy futóversenyen. A rendezvény kedvéért érdemes egy egész hétvégét Mecseknádasdon tölteni a barátokkal vagy a családdal, mert a környéken mindenki dúskálhat a programokban, akár sporttal, akár pihenéssel töltené az szabadidejét. A sportélményeken túl többek között kirándulások, kulináris élvezetek és motoros kalandok várnak a látogatókra.

Mi volt a célotok a rendezvény életre hívásával?

Több is volt. Elsősorban szeretnénk Mecseknádasdot, a „rejtőzködő borfalut” kiemelni turisztikai célpontként. Pincészetünk és családunk számára évek óta kiemelten fontos a környezetvédelem, az épületünk is egy természetvédelmi terület határán húzódik. Ezért egyértelmű volt, hogy a verseny is hulladékmentes és zöld rendezvény lesz, mert szeretnénk ráirányítani az emberek figyelmét a téma fontosságára.
Ezenkívül elkötelezettek vagyunk a mértékletes borfogyasztás, a művészet és a kultúra iránt, egy újabb nemes célként pedig a testi-lelki egészséget szeretnénk kiemelni. Nem csak a futókat akarjuk megszólítani, akik amúgy is figyelnek magukra, hanem azokat az embereket is, akik még nem tudják, mennyire szuper érzés a Mecsekben kirándulni, a szabad levegőn időt tölteni a családjukkal, barátaikkal. Ezért is az egyik szlogenünk a „Fuss, túrázz a csodálatos Mecsekben!”
Utoljára hagytam, pedig talán a legfontosabb célunk a versennyel a társadalmi szerepvállalás. Ebben az évben kiemelten támogatjuk a Pécsi Nőegyletet, akik hátrányos helyzetű családokkal és azok támogatásával foglalkoznak. Ők a verseny előtt szendvicset és egy kis édes finomságot fognak kínálni a résztvevőknek, akik annyi pénzt adhatnak cserébe adományként, amennyit gondolnak.

Mitől különleges ez az esemény?

Többek között attól, hogy korlátozzuk a nevezők számát, hogy családias közösség maradhassunk: szeretnénk mindenkire ismerősként figyelni. A mindenkori maximum létszámot 300 főben állapítottuk meg.
A versenyen nincsenek valódi szponzorok. Együttműködő csapat vagyunk és itt tényleg a csapaton van a hangsúly. Nagylelkű felajánlásokat kaptunk, ezért díjakkal és meglepetésekkel várjuk a nevezőket. A versenyszervezés során rengeteg kreatív megoldást hoztunk. Nálunk nincsen nagy csapat, marketinges vagy rendezvényszervező, helyettük viszont van két barátnő, két férj, két nagyon jófej család, illetve rengeteg barát és önkéntes.
A befutóérmek és a serlegek szintén egyediek, történetük van.

Milyen visszajelzéseket kaptatok tavaly a résztvevőktől?

Voltak kisebb bakijaink, ami abból adódott, hogy még sosem csináltunk ilyet, és nagyon szerettük volna a maximumot nyújtani. Ennek ellenére volt, aki nem hitte el, hogy első verseny, mert szerinte minden profi volt. Ezt szívet melengető volt hallani, de azért a verseny után csináltunk egy közvélemény-kutatást, és idén igyekeztünk minden építő javaslatot figyelembe venni.
Leginkább a terep és az útvonal tetszett a résztvevőknek, ami csak részben a csapat érdeme: itt nem lehet olyan útvonalat választani, ami ne lenne csodaszép.
Szimpatikus volt mindenkinek az az elképzelésünk is, hogy ne legyünk tömegrendezvény. Így tényleg kikapcsolódás volt a verseny mindenki számára.
Illetve szerették az emberek a verseny kreativitását és egyediségét (érmek, serleg, helyszín).

Lesznek-e kiegészítő programok?

A jegy árába be van építve egy pohár fröccs, illetve egy ebéd, amit Lánczos Sándor séf fog elkészíteni, így a jó hangulat garantált.
A Salming Hungary jóvoltából a verseny ideje alatt lehet majd sportcipőt tesztelni. Szintén támogatónk a Kamsa cipő: náluk lehet majd próbálni és persze vásárolni extra kényemes cipőket.
A versenyünkön ott lesz a Karl Microbrewery is, nekik köszönhetően Futabirtok sört kóstolhatnak majd az éreklődők.
Az egyik kedves barátunk pedig fagyiskocsival érkezik a gyerekek örömére.
A verseny előtt a Doboz Mozgásközpont tart egy bemelegítést, de a srácok szívesen tartanak csoportos rövidített funkcionális edzést is azoknak, akiket érdekel.
A versenyre ellátogat továbbá Esztergályos Patrik, akit az Exathlonból ismerhetnek az emberek. Futni is lehet vele az 5 km-es távon, az eredményhirdetés után pedig egy közönségtalálkozóra vár mindenkit.
A fentieken túl egyéni programnak ajánljuk a fűben heverészős, zenehallgatós fröccsözést, amire szintén bőven lesz lehetőség!

Családoknak is ajánlanád a programot, ahol nem sportol mindenki?

Abszolút, mivel van egy 5 km-es gyalogos távunk is. Kifejezetten a kisgyermekes családoknak ajánlom, vagy azoknak, akik szeretnének minőségi időt tölteni egy hangulatos helyen, a természetben, de nincs kedvük sokat sportolni.

Milyen programok, látnivalók vannak a környéken, amelyek miatt érdemes tovább maradni esetleg?

Alapvetően Mecseknádasdra a hétvégi vendégek a jellemzők, illetve akik hosszú hétvégéket töltenek itt. Ide kikapcsolódni, pihenni és túrázni járnak az emberek. Tökéletes desztináció vagyunk futók, túrázók és jógakedvelők részére is, mert Mecseknádasd után már csak Óbánya van, ami zsákfalu, szóval ide tényleg csak az jön, akinek erre akad dolga.
Pécs és Szekszárd pont egyforma távolságban, félórányira van tőlünk. Mecseknádasdot érdemes végigsétálni, mert csodaszép, és rengeteg szuper szolgáltató van a környéken. A közeli Óbányán szintén érdemes nagyokat kirándulni, Pécsett várost nézni, Szekszárdon bort kóstolni, Pécsváradon várat nézni, de Zengővárkony is gyönyörű.
Nálunk pedig az egész család motorozik, így a nővérem és a sógorom zseniális útvonalajánlatokkal és túraötletekkel kápráztatják el a motoron érkező vendégeket. De egyébként is sok program van a szezonban, ami a motorozásra épül.