AMIRE EGÉSZ ÉVBEN VÁRTUNK: JÖN A XIII. NN ULTRABALATON

Felemelő pillanatok, embert próbáló holtpontok, életre szóló barátságok és egyéni győzelmek sora: ezt a felejthetetlen élménycsomagot kínálja Közép-Európa egyik leghosszabb futóversenye, a XIII. NN Ultrabalaton. Idén május 10–12-ig küzdhetnek meg a versenyzők a 221 km-es teljes Balaton-körrel – feltéve, hogy sikerült bekerülniük a mezőnybe az óriási túljelentkezés ellenére. A sokak bakancslistáján szereplő verseny kulisszatitkaitól Varga-Berecz Krisztát, a verseny kommunikációjáért felelős kollégáját kérdeztük.

A visszajelzések alapján mitől ennyire népszerű a verseny?

Elsősorban azt szeretik benne az indulók, hogy nagyon jó csapatépítő rendezvény. Hiszen a futótársaságok akár 30 órát is teljesen egymásra utalva töltenek a verseny alatt, és ehhez jön még az előzetes felkészülés, a szervezés, az utazás. Ilyenkor egészen új alapokra helyeződnek a barátságok. Mondhatni, hogy már-már presztízsértéke van annak is, hogy évről évre szeretnek visszajárni a társaságok, hagyományteremtő jelleggel. Nem véletlen, hogy ebben az évben is rekordidő alatt, 22 percen belül megtelt a rajtzóna: összesen kb. 14 000 futó érkezik, ebből 300 egyéni versenyző, és 1500 körül van a csapatok száma.

Hogyan merült fel annak idején az UB ötlete, mi a verseny küldetése?

Az alapítók elsődleges célja anno egy hazai ultrafutó verseny volt, hogy bárkinek elérhető legyen itthon is ez az álom. A helyszín adott volt: a Balaton partja az egyik leghosszabban futható terep. A verseny ultra jellege egyébként gyakran vita tárgya; sokszor kapjuk azt a kritikát, hogy a sok csapat miatt kevesebb figyelem irányul az ultrafutók teljesítményére, érzésük szerint kevésbé számít kuriózumnak, amit véghez visznek. Ezért igyekszünk mindig valami plusszal kedveskedni nekik, jövőre például azzal, hogy az egyéni versenyzők és a csapatok külön indulnak majd.

Milyen újdonságokkal készültök a tavalyi évhez képest?

A leglátványosabb változás, hogy máshol lesz a versenyközpont – így a rajt is –, a balatonfüredi Annagora Aquaparkban. Ez azért érdekes, mert változik a verseny „üteme”: más szakaszok esnek nappalra és éjszakára, mint eddig. Biztos újfajta élmény lesz a már sokszoros teljesítőknek is. Idén indulhatnak először 13 fős csapatok is, annak örömére, hogy ez a XIII. NN Ultrabalaton.

Egy ilyen gigantikus rendezvény szervezése elképesztő munka. Mondanál néhány számot, érzékeltetve a mértékét?

45 frissítőpont, 30 tonna víz, 2 tonna banán, 1500 liter kóla, 200 kiló paradicsom, 200 kiló aszalt gyümölcs, 4000 liter izotóniás ital, 500 fős személyzet, 3 kamion, 3 teherautó, 10 Toyota Proace, 20 motoros útvonalbiztosító, 5000 adag Gyermelyi tészta, 5 tv csatorna, 300 egyéni induló és 2,6 tonna befutóérem.

Minden teljesítő nagy tiszteletet érdemel, de mindig vannak olyan futók, akik kiemelkednek a többiek közül. Kik ők?

Igen, olyannyira, hogy idén létrehoztunk az UB HEROES-t, ami egyfajta Hall of Fame. A szervezőcsapat döntése alapján azok az emberek kerülhetnek be az UB-hősök közé, akik kimagasló teljesítményükkel vagy munkájukkal hozzáadtak valami fontosat az UB szellemiségéhez. Őket külön fogjuk köszönteni a megnyitón. Idén 8 ember került be: Maráz Zsuzsanna, háromszoros női UB-győztes; Tóth Attila, aki magyar versenyzőként eddig a legtöbbször futotta velünk körbe a Balatont egyéniben; Nagy Péter, az UB megálmodója; Gilles Pallaruelo, aki eddig az összes UB-n részt vett – és egyben ő az egyéniben legtöbbször teljesítő versenyzőnk; Bogár János, az első UB győztese, az 1-es rajtszám örökös birtokosa; dr. Lubics Szilvia, az UB történetének egyetlen olyan női versenyzője, aki az abszolút versenyben is diadalmaskodni tudott; Dan Lawson, aki az UB jelenlegi pályacsúcsát tartja; és Rakonczay Gábor, az egyetlen UB teljesítő, aki átszelte az óceánt és megjárta a Déli-sarkot is.