A tókerüléstől a Hungaroringig: Tósport programok különleges helyszíneken

Az ötpróbázók tapasztalatból tudják, hogy sportolni önmagában is élmény – de egy különleges helyszín erre mindig rátesz egy lapáttal. A Tósport már hosszú évek óta egyedi helyszínekre szervez sporteseményeket, elsősorban kerékpárosoknak. Velencei-tó, Tisza-tó, Hungaroring és a többiek: igazi csemegék a bringásoknak. Az Ötpróba a híresen színvonalas események kulisszatitkairól a főszervezőt, Bogdán Csabát kérdezte.

Melyik rendezvényetekre vagytok a legbüszkébbek?

Nem tudnék kiemelni egyet sem: mindegyiknél beleadunk apait-anyait a szervezésbe. A szervezés színvonala kiemelten fontos számunkra, ugyanis manapság divatossá vált, hogy rengeteg hozzá nem értő, nyerészkedő szervező hirdet kerékpárversenyeket, mindenféle biztonsági intézkedések, például rendőri biztosítás és mentő nélkül.

Sokan nem törődnek a kerékpárutak áteresztőképességével sem, ami nagyon veszélyes. Ha ugyanis ráengednek 1000 embert egy 300 fő/órás áteresztőképességű útra, akkor biztos, hogy rengeteg versenyző a főúton fog kikötni, ami kockázatos, balesetveszélyes.

A mi rendezvényeink ezzel szemben nagyon alaposan ki vannak dolgozva, és minden biztonsági feltételnek megfelelnek. Tagjai vagyunk a Magyar Kerékpáros Szövetségnek is, ami egyértelmű minőségbiztosítást is jelent, hiszen kötelezettségeink vannak feléjük.

A felelősségteljes szervezés mellett fontosnak tartjuk azt is, hogy edukáljuk az embereket: egyrészt felelős kerékpáros kultúrát szeretnénk kialakítani, másrészt arra biztatjuk a bringásokat, hogy a saját biztonságuk érdekében csak profi módon megrendezett programokon vegyenek részt.

Kiknek szólnak elsősorban a programjaitok?

Több célcsoportunk van, és az egyes eseményeket az ő eltérő igényeikhez igazodva szervezzük.

A legnagyobb célcsoportunkba a szabadidős kerékpárosok tartoznak, köztük is főként a családi túrázók. Ők leginkább a rövidtávú túráinkon indulnak, amelyeket most már próbáknak hívunk, hogy jobban motiváljuk az indulókat a kihívások keresésére és általában a sportolásra. A befutóérmeink szintén ezt a célt szolgálják. Van külön kispróbánk is, ahol a gyerekek tehetik próbára ügyességüket, gyorsaságukat és bátorságukat.

Főként a családi célcsoportnak szól a Tósport Egészségprogram is, amelynek a szemléletformálás a célja. Edukatív anyagokkal és közösségi programokkal szeretnénk felhívni a figyelmet az egészségtudatos életmód fontosságára, illetve ráébreszteni az embereket arra, hogy mennyire tartalmas és emlékezetes hétvégi program lehet a közös bringázás. A családi túrázók ugyanis leginkább az élményekre fókuszálnak biciklizés közben: a legfontosabb számukra a túra kirándulás jellege, menet közben rendszeresen megállnak nézelődni, lángosozni, fagyizni vagy sörözni. Ezért nagyon fontos lenne, hogy a kerékpáros útvonalak mentén egyre több és színvonalasabb szolgáltatóegység legyen elérhető, illetve, hogy a már meglévők fejlődjenek.

A szabadidős kerékpárosok másik csoportja viszont már elsősorban sportolási céllal biciklizik, a mozgás beépült az életmódjába. Ők főleg a kihívás kedvéért neveznek egy-egy versenyre, nem csupán az élmény miatt, vagyis van bennük egyfajta elkötelezettség.

A harmadik célközönségünk versenysportolókból áll. Ők komolyan sportolnak, sokan a Magyar Kerékpáros Szövetség tagjai. A maratonjainkon nyilván az edzettebb szabadidősportolók és a versenysportolók indulnak.

Átlagosan hány embert mozgattok meg a rendezvényeiteken?

A családi rendezvényeinken vannak a legtöbben általában. De ez főként attól függ, milyen nagy múltra tekint vissza a rendezvény. A családok és a kihívást kereső szabadidősportolók körében a Tour de Velencei-tó a legnépszerűbb, amelyet májusban és szeptemberben is megrendezünk. Ezen az eseményen átlagosan 2000 nevezőnk szokott lenni. Lehetne több, általában túljelentkezés van, de a színvonal fenntartása és a biztonság érdekében mi mégis limitáljuk a létszámot. A bevállalósabb szabadidősportolók és a versenysportolók pedig a Tour de Ringet szeretik a legjobban, amely a Hungaroringen zajlik. Itt a résztvevők száma nagyon limitált: csak 400 nevezőt tudunk fogadni, mert adottság, hogy összesen 55 box van, amelyekben a 24 órás verseny során laknak az indulók.

A Tósport rendezvényeiről, a már említett Tour de Velencei-tóról és a Tour de Ringről, illetve a Tisza-tó Maratonról, a Velence Maratonról és a Tour de Debrecenről további információkat itt találsz.