A szezon utolsó csobbanása: hétvégén újra Balatonman

Szeptember 15-én rajtol el a Primavera Balatonman Füred, a szezonzáró triatlonviadal, ami remek lehetőséget kínál egy utolsó nagy hajrára. Exkluzív Athletes Garden, változatos terep és illusztris versenyzők izgalmas összecsapása: sok más mellett ez az, amit a futam tartogat az indulók számára. Rákérdeztünk a szervezőknél, hogy mi mindenre számíthat még, aki hétvégén a magyar tenger felé veszi az irányt.

Miben egyedi a Balatonman a többi triatlonfutamhoz képest?

A verseny népszerűségét jól mutatja, hogy idén már hetedik alkalommal rendezzük meg. A kerékpárpálya idén is zárt szakaszon halad, de új útvonalon. Megtartottuk a versenyzők által nagyon kedvelt, változatos, dimbes-dombos jellegét, ezért továbbra is szép kihívást jelent.

További izgalomfaktor lehet az indulók számára az a tény, hogy a Balatonman egy szezonzáró triatlonverseny, így aztán a szeptemberi nyílt vízi úszás kicsit lutri: lehet kellemes élmény, ha jó időjárást fogunk ki – viszont ősszel a hideg víz sem ritka, ami már kicsit embert próbálóbb.

A Balatonon nem minden hétvégén adódik triatlonos lehetőség, aki szereti ezt a gyönyörű környéket, annak mindenképpen érdemes nevezni.

Egyedi a verseny annyiban is, hogy a három klasszikus táv (rövid, hosszú és iron) mellett nálunk egy ún. speciáltávon is rajthoz lehet állni. Ezt leginkább azoknak a sportolóknak kedvez, akik kerékpárosként szeretnének átnyergelni a triatlonra, vagy legalábbis belekóstolni. A speciáltáv a rövidtávon teljesítendő úszó- és futótávot kombinálja egy hosszabb bringás futammal, hiszen a gyakorlott biciklistáknak a 21 km már nem lenne elég nagy kihívás.

Mennyire ígérkezik izgalmasnak a viadal?

A kétszeres magyar bajnok Hankó Dávid, a Balatonman Pro Team kiemelt versenyzője és Flander Márton négyszeres magyar bajnok is rajthoz áll, köztük izgalmas versengés várható. A csapatunk zászlóshajójának számító Dávid nevelésével az a célunk, hogy felhelyezzük Magyarországot a világ triatlonos térképére, és egy nemzetközi szinten is élvonalbeli versenyzővel büszkélkedhessünk, aki eredményesen szerepelhet a hawaii Ironman VB-n is.

Milyen újdonságokkal készültök idén?

Nagyon büszkék vagyunk az Athletes Gardenünkre, ahová csak a versenyzőink léphetnek be. Egyedülálló módon az indulók itt full extrás szolgáltatásokra számíthatnak. A verseny után masszázs várja őket, illetve forró gulyásleves, gyümölcskosár és aftertermékek széles skálája.

Változás az elmúlt évekhez képest, hogy a versenyközpontot és a depót új helyre költöztettük. Korábban a Vak Bottyán strandon voltunk, most pedig a Kisfaludy strand környéke lesz a helyszín. A versenyközpont a strand mellé került, annak érdekében, hogy egy esetleges nagyobb esőzést is jól tudjunk kezelni. A depó sokkal nagyobb és színvonalasabb lesz, mint korábban, a versenyzők kényelme érdekében.

Emellett a futó- és kerékpárpálya is új nyomvonalon halad. Lényeges újítás még, hogy a futópályán idén csak triatlonosok futhatnak, nem lesz más. A kapcsolódó futóverseny a helyszínen másnap, vasárnap rajtol el.

A visszajelzések szerint mit szeretnek leginkább az indulók a futamon?

A változatos bringapályát mindenképpen, de a versenyt megelőző nap színvonalas eseményeit is gyakran említik, hiszen sokan a korai rajt miatt már pénteken megérkeznek. Idén is lesz tésztaparti és pályabejárás, de sportszakmai expóval is készülünk, illetve Kindl Gábor tart majd egy előadást a professzionális frissítésről.

A Balatonman népszerűsége ellenére van még lehetőség nevezni?

A hosszabb távok már teltházasak, de a rövidre még bekerülhet, aki siet. Viszont az online nevezés már lezárult, ezért csak személyesen lehet jelentkezni (csütörtökön Budapesten, a Maratonman DEPO-ban, pénteken pedig a helyszínen).