A nagy testvér nyomában a Balaton-felvidéken: bemutatkozik a Burger King Ultrabalaton Trail

Október 12-én első alkalommal rajtol el a Burger King Ultrabalaton Trail. A szervezők nem titkolt ambíciója egy olyan ultratávú versenyt életre hívni, ami hamarosan felnő a nevezői rekordokat döntögető Ultrabalaton népszerűségéhez. A Balaton-felvidéket átszelő futam egyik különlegessége, hogy az egyéni számok mellett a terepversenyeken ritka váltóra is lehetőséget kínál, így a nevezők a nyári „bulifutás” után újabb felejthetetlen közösségi élménnyel gazdagodhatnak. A verseny részleteiről Varga-Berecz Krisztina kommunikációs munkatárs mesélt az Ötpróbának.

Mondhatjuk azt, hogy a Burger King Ultrabalaton Trail az Ultrabalaton pótrendezvénye? Hiszen közismert, hogy az utóbbira nagyon nehéz bejutni, akkora a túljelentkezés.

Egy kis igazság van benne, bár ezt a funkciót inkább az Ultra Tisza-tó tölti be. Inkább az motivált minket, hogy egyre népszerűbbek a futók körében a terepversenyek, illetve hogy a gyönyörű Balaton-felvidék adottságai kiválóan alkalmasak egy tereprendezvényre, amit az Ultrabalaton brand közkedveltté tud tenni.

Mi az, ami megkülönbözteti ezt a versenyet a nagy testvértől, az Ultrabalatontól?

A legmarkánsabb különbség az, hogy végig terepen haladunk, de ezúttal nem a Balatont kerüljük meg, hanem a Balaton-felvidéket bebarangolva futunk. 

Az Ultrabalatonhoz hasonló túljelentkezésre lehet-e számítani? 

Ahhoz képest, hogy egy új versenyről beszélünk, a vártnál sokkal többen jelentkeztek: hamarosan teltházas például a 100 km-es egyéni számunk. Ez már csak azért is büszkeségre ad okot, mert rengeteg színvonalas terepverseny van Magyarországon. A csapatban indulók között sokan ott voltak az Ultrabalatonon is. Bízunk benne, hogy jövőre még több jelentkezőnk lesz, és új versenyünk egy sikersorozat első állomása.

Milyen felkészültséggel ajánlott indulni a futamon?

Három számban lehet indulni, edzettségtől és terepfutási tapasztalattól függően. A Koloska Trail 619 méter szintemelkedéssel tarkított, változatos természeti szépségekben bővelkedő 21 km-ét a terepfutással ismerkedő kezdőknek ajánljuk. A Gella Trail maratoni távja már a gyakorlottabb terepfutókat célozza, 1090 méteres szintemelkedéssel és rengeteg ritkán látott, védett növényt felvonultató tájakkal. A Hegyestű Trail a legkeményebb, 100 km-es ultratávunk, kifejezetten gyakorlott terep- és ultrafutóknak, 2071 km-es szintemelkedéssel, a Káli-medence egyik legszebb tanúhegyének érintésével.

Milyen szolgáltatásokra számíthatnak az indulók?

Az Ultrabalatonon megszokott, magas színvonalú szolgáltatásokkal készülünk, és igyekszünk mindazt biztosítani a versenyzőinknek, amit a nagyobb terepversenyeken megszokhattak. A csapatok versenyzését azzal segítjük, hogy a váltópontokat könnyen megközelíthető helyeken jelöljük ki. A többi komolyabb terepversenyhez hasonlóan mi is próbálunk a lehető legzöldebbek lenni: ez az első eseményünk, ahol nem adunk műanyag pohárban frissítést, hogy ne terheljük a környezetet műanyag hulladékkal.

Készültök valamilyen extra érdekességgel?

Igen, szeptember 14-én lesz egy tesztfutásunk, ahol a népszerű ultrafutó, Csipi fogja teljesíteni a 100 km-es távot. Ez nagyon megtetszett a követőinknek, úgyhogy kitaláltuk, hogy meghívjuk a Burger King Ultrabalaton Trailre azokat, akik minimum 10 km-t teljesítenek a teszfutáson. De nem akárhogy, hanem pirosra színezett hajjal, mivel Csipi a teljesítménye mellett arról híres, hogy mindig különféle színekben pompázik a frizurája.

Meddig lehet nevezni?

Jó hír, hogy az online nevezést meghosszabbítottuk: szeptember 8-ig még lehet jelentkezni. De érdemes sietni, mert ahogy már említettem, gyorsan fogynak a helyek. Szeretettel várunk mindenkit!

További információk és nevezés a Burger King Ultrabalaton Trail weboldalán.