Az 5 leghasznosabb mobilapp Ötpróbázóknak

Fogadjuk, hogy a mobilod mindig veled együtt „sportol”, vagyis ott lapul a zsebedben még edzés közben is… Ha már úgyis nálad van, akkor viszont tényleg fogd munkára, ne lazsáljon! Millió sportolást segítő mobilalkalmazás közül választhatsz, amelyek csúcsra járatják a teljesítményedet, ha jól használod őket. De melyek azok, amik az ötpróbázók speciális igényeihez is passzolnak? Felderítettük a terepet.

ENDOMONDO

Ez az ingyenes, sokoldalú app szinte minden sport- és kütyürajongó okostelefonján megtalálható, és nem véletlenül olyan népszerű. Tulajdonképpen egy zsebre vágható személyi edző. Ideális választás, ha ötpróbázó vagy, mert egy csomó sportághoz, így többek között futáshoz, gyalogláshoz, bringázáshoz vagy kajakozáshoz is jól használhatod. A funkcióit meg sem próbáljuk ától zéig felsorolni, lehetetlen vállalkozás lenne. Úgyhogy csak párat említünk, hogy meghozzuk a kedvedet egy próbához. Alap, hogy méri a megtett távot, időt és az elégetett kalóriákat, miközben GPS-szel követi, merre jársz. Emellett személyiségedhez passzoló módon motivál: pl. audio üzenetekkel, de ha az jobban inspirál, akkor az appon keresztül edzőtársakat is találhatsz, és kihívhatsz bárkit. Amit pedig akár pro sportolóként is szeretni fogsz: elemzi a fejlődésed ütemét és testre szabott tréningeket kínál.

RUNKEEPER

Ne tévesszen meg az app neve, mert nem csak futásnál vethető be: bicajozásnál, túrázásnál, vagy más kardiomozgásnál is nagy hasznát veheted. Az Endomondóhoz hasonlóan figyeli a megtett távot, a sebességet és a kalóriafelhasználást. Hogy sose veszíts a lendületből, összepasszinthatod a pörgős playlistjeiddel, újabb és újabb futóútvonalakat tölthetsz le, virtuális jutalmakat szerezhetsz, és kihívásokon vehetsz részt. Ha igazi control freak vagy, akkor mértani pontossággal beállíthatod a céljaidat, profi, személyre szabott edzésterveket készíthetsz, és szemmel tarthatod a fejlődésedet. A közösségi funkcióknak köszönhetően pedig természetesen nemcsak te örülhetsz egy-egy jól sikerült hajrának, de a barátaid is.

NIKE+ RUN CLUB

A korábbi Nike+ Running továbbfejlesztett, finomhangolt verziója, amelyet futásnál vethetsz be. Minden igényt kielégítő tracker, zenelejátszóval, profi tippekkel, kihívásokkal és összehasonlításokkal. Az app nevéhez híven tényleg klubjellegű: kiemelkedőek a közösségi megosztási és kommunikációs lehetőségei. Ezek között üde színfolt és garantáltan feldobja az edzésedet, ha a barátaidat szurkolóként veted be, és élőben fogadod a buzdításaikat. Extra motivációként pedig jutalmakat, pl. trófeákat is szerezhetsz.

RUNTASTIC

Leginkább futáshoz, gyalogláshoz, biciklizéshez és általában fitneszhez passzoló GPS trackerként definiálja magát ez az app, de persze társaihoz hasonlóan jóval többet tud. Edzéstervekben és személyi edzésben például nagyon erős. A voice coach, vagyis virtuális edző a füledre szól bármikor, amikor szükséged van rá: motivál, dicsér, eligazít, óvatosságra int és persze hajcsárkodik, ha kell. Az app szinkronizálható aktivitáskövető karkötőkkel és egyebekkel is igény szerint, de tulajdonképpen egy minden egyben alkalmazásról beszélünk, így a kütyüket akár félre is teheted.

ZOMBIES, RUN!

Bár a legtöbb sportapp ma már színes-szagos és szinte hét nyelven beszél, azért a komolykodást is meg lehet unni. Tedd is félre így a végére, és vesd bele magad inkább egy extrém kalandba ezzel az appal, ahol egy virtuális zombiinvázió leselkedik rád! Gamification a javából: futás közben kell teljesítened a küldetést, mint egy szuperhősnek, anélkül, hogy a zombik szétmarcangolnának. Ha jól csinálod, végül nemcsak a zombiknak, de a futás monotonitásának is annyi. Hajrá!