Kalandozás a város alatt: a BBU Föld Alatti Futás kulisszatitkai

2018. február 24-én immár negyedik alkalommal vehetik birtokukba a vállalkozó kedvű sportbarátok a kőbányai alagútrendszert. A verseny valódi kihívás és extrém élmény a javából: az átlagosan 10 fokos hőmérsékleten, a nyirkos levegőn és talajon túl különleges audiovizuális effektek és a felfedezés öröme teszik izgalmassá az útvonalat. Feith Tímea versenyszervezőt kérdeztük a rendezvény részleteiről.

Honnan jött az az extrém ötlet, hogy éppen a föld alatt rendezzetek futóversenyt?

A pincerendszer, ahol a versenyre sor kerül, egy ikonikus, izgalmas és egyedi helyszín Kőbányán, amelyet ennek ellenére mégis csak kevesen ismernek a városrészen túl. Elsősorban ez az egyediség az, ami minden más sportversenytől megkülönbözteti a rendezvényt. A Föld Alatti Futás mellett egyébként egy különleges bicikliversenynek, a MOFÉM Underworld Kupának szintén ez a helyszín ad otthont.

Sportcélokon kívül használják még valamire a labirintust?

Valamikor kőbányaként, illetve a Dreher Sörgyár raktáraként működött. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy az itt kitermelt kövekből épült fel többek között a Lánchíd két pilonja, a Margit híd kőelemei, a Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, illetve az Egyetemi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Állami Operaház épülete. Egyébként a labirintusban manapság főként gombát termesztenek.

Azok kedvéért, akik alaposabban szeretnék megismerni a pincerendszer történetét, egy alagúttúrát is szervezünk a futóverseny napján, amely tulajdonképpen egy föld alatti városnéző séta. Ennek során az érdeklődők egy felkészült túravezető kalauzolásával deríthetik fel az alagút rejtelmeit. A túra 3,5 km-es, így 1-1,5 óra alatt kényelmesen teljesíthető. De persze nem teljesítménytúra, a célja mindössze a pince múltjának és jelenének bemutatása. A túrát jó szívvel ajánljuk gyerekes családoknak vagy időseknek, akik nem tudnak intenzíven mozogni, viszont nem szeretnének kimaradni ebből a különleges élményből.

A Föld Alatti Futás nemcsak a helyszín miatt különleges, de a lenyűgöző hang- és fényhatások, illetve speciális effektek miatt is. Mesélnél ezekről egy kicsit?

Ezek jó részét meglepetésnek szánjuk. Annyit azért elárulhatok, hogy a februári futóverseny nem egyetlen tematika köré épül, mint például a Halloween Run, amit szintén itt rendezünk meg, és amelynek az ünnep jellegéhez illően főként a borzongatás a célja. A Föld Alatti Futás ennél sokszínűbb: több különféle tematikával találkozhatnak a látogatók. Sok más mellett lesz például UV graffiti, lézershow, piros vészfények szegélyezik az utat, és az előző évekhez hasonlóan egy csontvázzenekar is „fellép”. A futók összesen 17 helyszínen számíthatnak látványos meglepetésekre.

Gyakran megállnak a futók fényképezni a látnivalókat?

Igen, főként azok, akik először vesznek részt a rendezvényen. Mivel azonban ez a rendezvény – szórakoztató jellege mellett – mégiscsak egy futóverseny, a fotózás kicsit lassítja a futókat. Ezért profi fotósok is készítenek képeket a föld alatt, amelyeken a versenyzők később felfedezhetik magukat. Természetesen a verseny és a tét inkább csak jelképes: a hobbisportolókat is nagy szeretettel várjuk.

A Föld Alatti Futás minden korcsoport és különböző edzettségű futók számára nyitott, beleértve az óvodásokat, az iskolásokat és a családokat is. Kiknek a körében a legnépszerűbb a rendezvény, és hogy néznek ki az egyes versenyek?

Az alagútkör 4,7 km, a minimaraton 7 km, a félmaraton 21 km – ez utóbbi versenyszámban váltóban is indulhatnak a futók. Emellett egy 300 m-es ovis futam, egy 700 m-es sulis verseny és egy szintén 700 m-es családi futam várja a mozogni vágyókat. A családi futamban a családtagok (egy szülő és maximum két gyermek) kézenfogva teszik meg a távot. A rövidebb távú futóversenyek a föld felett zajlanak, a többi pedig az alagútban. A legtöbb versenyző az alagútkört futók, illetve a minimaratonisták közül kerül ki, de egyre több a félmaratont teljesítő résztvevő is.

A „Hurrá, megcsináltam!” élménye mellett milyen jutalom vár a résztvevőkre?

A futók mindegyikét egyedi befutóéremmel lepjük meg, illetve a nevezők ajándék Ötpróba regisztrációt kapnak. A 7 és 21 km-t teljesítők pedig emellett Ötpróba pontokat is szerezhetnek. Akik pedig február 16-ig előregisztrálnak az interneten, és be is fizetik a nevezési díjat, pólót kapnak ajándékba. De talán a legnagyobb „jutalom” mégis az, hogy a rendezvényre látogató sportbarátok egy egészen egyedi, extrém helyszínen egy nem mindennapi közösségi élménnyel gazdagodhatnak.

További információs és nevezés a BBU Föld alatti futásra: www.bbu.hu