Két keréken, nyolc keréken és kerék nélkül a Tisza-tó körül

Május 5-én ismét elrajtol Tiszafüredről a 11. Intersport Tour de Tisza-tó. A rendezvényt a táj egyedülálló természeti adottságai és különleges madárvilága mellett két versenyszám is kihagyhatatlanná teszi. A hagyományos, 65 km-es tókerülés és egy 15 km-es kényelmesebb útvonal mellett ugyanis az országban egyedül itt van lehetőség bringatlonon indulni, vagy egy masszív 57 km-es görkoris távot teljesíteni. Ez természetesen felkeltette a mi érdeklődésünket is, ezért kifaggattuk a részletekről a szervezőket.

Mi volt a célotok a rendezvény életre hívásával egy évtizeddel ezelőtt, és ez azóta megvalósult-e?

Egyszerűen bűn lett volna kihagyni a lehetőséget! Hiszen annak ellenére, hogy a Tisza-tó Magyarország második legnagyobb állóvizeként nagyszerű adottságokkal, kivételes természeti kincsekkel és végig kiépített bicikliúttal rendelkezik, korábban nem volt tókerülő kerékpáros verseny a környéken. Mi összehoztuk és hagyományt teremtettünk: az idei már a 11. alkalom – és büszkén mondhatjuk, hogy évről évre többen érkeznek a rendezvényre. Idén 1600-1700 körüli résztvevőre számítunk.

A kiváló természeti és infrastrukturális adottságok mellett minek köszönhető ez a siker és népszerűség? Mitől más a Tour de Tisza-tó, mint a többi verseny?

Többek között talán azért, mert két különleges versenyszámunk is van, amely egyedivé teszi az eseményt.

Az egyik a bringatlon, amely tudtommal más hazai sportrendezvény felhozatalában nem szerepel. Lényege, hogy családi vagy baráti csapatok indulnak, de mindig eggyel kevesebb biciklijük van, mint ahányan vannak. Így az egyiküknek futni kell, menet közben pedig szabadon válthatják egymást. Átlagosan 100-150 bringatlonos indul a mezőnyünkben.

A másik a görkoris futam. Ez szintén azért különleges, mert információim szerint Magyarországon nincs másik ilyen jellegű, hosszútávú (57 km-es) görkorcsolyaverseny, így szívesen jönnek, akik ezt a sportot űzik – évente nagyjából 25-30 résztvevő.

Milyen a mezőny összetétele, kik vannak a legtöbben?

Teljesen vegyes, de egyértelműen a bringa a legnépszerűbb: majdnem 10-szer annyi kerékpáros indul, mint bringatlonos vagy görkoris. A mezőny eleje mindig profi versenyzőkből áll, akiket sok családi és baráti társaság követi. Utóbbiak többnyire végig együtt haladnak, és a maguk tempójában, kényelmesen kitöltik a szintidőt, ami azt jelzi, hogy a Tour de Tisza-tó valóban több, mint egy bringaverseny. Akár 4-5 órán keresztül is úton vannak: néha megállnak egy-egy madárlesre, piknikeznek, strandolnak vagy betérnek az útszéli büfékbe. A kisgyerekes fiatalok általában a lazább, 15 km-es túrára neveznek.

A Tour de Tisza-tó a Fut a cég program egyik állomása. Mit kell tudni erről a kezdeményezésről?

Fut a cég program egy vállalatok és munkahelyi közösségek számára meghirdetett, 9 fordulós eseménysorozat. A csapatok a résztvevők számától és a teljesítményétől függően pontokat kapnak, majd év végén kihirdetjük, kik voltak a legsportosabbak a legalább négy eseményen részt vevő cégek közül. De ami igazán számít, az természetesen nem maga a versengés, hanem a közös sportolás élménye és az igazi csapattá kovácsolódás.