6 dolog, ami nélkül ne vágj neki az erdőnek

A túramozgalom rendületlenül dübörög, úgyhogy nagy örömünkre ősszel nem csak szarvasbőgéssel, lehullott gesztenyével és színes falevéllel telik meg az erdő, de lelkes természetjárókkal is. A programokról és a jutalmakról az Ötpróba gondoskodik, neked viszont magadról kell. Ha kipipálod a következő 6 pontot, akkor már nagy baj nem érhet egy pár órás kirándulás közben.

1. Mobil

A mobiltelefonod úgyis mindig nálad van, de azért kétszer is ellenőrizd, hogy eltetted-e, ne pont a túra napja legyen a kivétel. Töltsd fel 100%-ra, de a leginkább atombiztos megoldás, ha van nálad power bank is, amire egy esetleges eltévedéssel megspékelt váratlan kitérő esetén szükséged lehet. A természetben nem mindenhol tudsz alapozni az internetre, ezért a fontosabb telefonszámokat (például a szervezőkét) írd le külön is magadnak.

2. Térkép

Ahogy az imént említettük, a zöldben könnyen megtréfálhat az internet és a GPS, ezért a jó öreg papírtérkép hosszú és fárasztó kóválygástól fog megkímélni, ha bemondják az unalmast a kütyüid. Szerencsére sok túrán a kezedbe nyomják alapjáraton, de persze a telefonodon is legyen elérhető az útvonal.

3. Őszbiztos ruházat

Ami a túraszettedet illeti: barátod a meteorológiai előrejelzés, de réteges öltözködéssel most sem lőhetsz nagyon mellé. Főleg, hogy mozogni fogsz, és hegymenet közben lehet, hogy megszabadulnál pár ruhadarabtól, amint megérzed az utolsó napsugarak nem lebecsülendő erejét. A zuhé viszont egyre esélyesebb, ahogy megyünk bele az őszbe, szóval legalább egy vízálló réteg legyen rajtad, a többi ruhád tetején. A szintén vízálló, kifejezetten túrázásra tervezett lábbeli pedig alap: ha valamin spórolsz, az ne a lábad legyen, elvégre útközben arra van a leginkább szükség.

4. Étel-ital

Ha egy ötpróbás túrán veszed a nyakadba az erdőt, akkor nem kell felpakolnod az egész spájzot, hanem nyugodtan kalkulálhatsz a frissítőpontokon elérhető ellátmánnyal. Ez kiteheti az útközbeni fogyasztásod egy részét, de azért ilyenkor is érdemes előre tájékozódnod a szervezőknél, hogy pontosan mire számíthatsz. Pár strapabíró állapotú gyümölcs, müzliszelet, keksz és nem romlandó feltétekkel felturbózott szendvics azért legyen nálad. Na, meg persze: víz, víz és víz. Nagy örömünkre egyre több a zöld szemléletű túra, ahol nincs műanyag pohár: ehelyett neked kell előre felszerelkezni kulaccsal vagy saját pohárral, hogy inni tudj a megállóknál. Szintén jó hír, hogy az ellenőrzőpontokon többnyire szemetes is van, így még egy okkal kevesebb, hogy a fák között landoljanak a szalvéták.

5. Egészségügyi szett

Sose legyen rá szükséged, de pár gyógyszer nem árt, ha lapul azért a hátizsákod mélyén – jobb félni, mint megijedni alapon. Egy-két fájdalomcsillapító, görcsoldó, kalcium pezsgőtabletta (méhcsípés esetére), néhány ragtapasz, papírzsepi, nedves törlőkendő és WC-papír nem fogja nagyon lehúzni a válladat, de nagyon tud hiányozni, ha épp nincs kéznél, pedig kellene. Ne maradjanak otthon a saját gyógyszereid sem, ha valamilyen betegséged van, és főleg, ha asztmás, esetleg epilepsziás rohamaid szoktak lenni!

6. Útitársak

A végére hagytuk, pedig a túrázás sava-borsa a jó társaság. Egy pár órás kiruccanás során végre-valahára van idő arra, aminek a hétköznapokban keresztbe tesz az állandó rohanás: egy kiadós, világmegváltó beszélgetésre, vagy akár csak egy jóízű pletykapartira. Amikor együtt túrázol másokkal, akkor ráadásul olyan érzésed támadhat, hogy gyorsabban fogynak a kilométerek, úgyhogy könnyebben megbirkózhatsz a kihívással. Ha mehetnéked van, de hirtelen nem tudsz a fogasról leakasztani kilométerhiányos barátokat, akik veled tartanak, akkor az ötpróbás túrák pont neked valók. Ugyanis szinte kizárt, hogy menet közben ne tennél szert új, kedves ismerősökre az összetartó természetjáró közösségben, akikkel legközelebb újra együtt fedezhetitek fel az erdőt.