5 tipp a sportos újévi fogadalmak betartásához

Újévi fogadalmak… emlékszel még rájuk? Nem vagy egyedül, ha esetleg így egy hónap elteltével a nagy év eleji nekibuzdulásod kicsit már alábbhagyott. Úgy sejtjük, hogy ha az Ötpróba oldalán jársz, akkor épp egy sporttal kapcsolatos fogadalmat igyekszel betartani. Segítünk, hogy elérd a célodat!  

  1. Egyszerre csak egyet csinálj!

Sokan ott hasalnak el, hogy túl sok változást akarnak egyszerre magukra erőltetni. Kezdetnek elég egy is, viszont ahhoz foggal-körömmel ragaszkodj, és add bele minden erődet. Ha pedig már sikerült beiktatni egy új szokást az életedbe, akkor léphetsz tovább a következőre. Nyugi, nem maradsz le semmiről: még csak év eleje van!

  1. Keresd a hibát!

Ha eddig nem sikerült betartani, amit elhatároztál, akkor valószínűleg rosszul csinálsz valamit. De sebaj, ez csak annyit jelent, hogy érdemes stratégiát váltanod. Például hamar megcsappanhat a lelkesedésed, ha a jelenlegi fizikai állapotodhoz képest túl ambiciózus vagy, és aránytalanul sokat próbálsz edzeni. Sok kicsi sokra megy: mozogj inkább kicsit kevesebbet, de azt tényleg rendszeresen és következetesen csináld.

  1. Legyen mindig szem előtt a célod!

A hétköznapok mókuskerekét hajtva könnyű elfelejteni, hogy milyen változást is szeretnél a megszokott rutinodhoz képest. Ezért érdemes folyamatosan emlékeztetni magadat rá. A legjobb, ha világosan leírod a célodat, és választasz mellé egy inspiráló fotót is, majd kiteszed valahová, ahol mindig belebotlasz. Így nagyobb eséllyel marad acélos a motivációd.

  1. Tudatosítsd a változás előnyeit!

Egy új szokás kialakítása erőfeszítéssel jár, főleg, ha sportról beszélünk. Ez a nyereség mellett veszteséget is jelent, hiszen a kényelmedből mindenképpen engedned kell. Amikor épp edzésidő van, akkor viszont sokszor csak az erőfeszítést látod az egészből, miközben a cél maga elhalványul, hiszen azt csak később fogod elérni. Írd össze, mennyi előnnyel fog járni a változás, és fusd át gyakran a listát, hogy új erőre kapj, amikor épp a feladást fontolgatod!

  1. Ötpróbázz másokkal!

Ha indultál valaha futóversenyen, akkor tudod, mekkora ereje van az együtt sportoló tömeg lelkesedésének. Együtt minden könnyebben megy: hagyd, hogy a többiek motivációja téged is magával ragadjon! De nem csak a nagyobb sporteseményekről van szó: az ötpróbás közösségben könnyen találhatsz új barátokat is, akikkel hétköznapokon is együtt edzhetsz, így kölcsönösen jobb teljesítményre sarkallhatjátok egymást.