5 okkal több, hogy edzeni indulj

Valószínűleg nem jönnél zavarba, ha hirtelen kampányolnod kellene a sportolás mellett, hiszen a csapból is az folyik, mennyire jó nekünk a mozgás. Viszont az a helyzet, hogy ezt tényleg nem lehet elégszer elmondani. Mert nagy eséllyel veled is előfordult már, hogy minden meggyőződésed ellenére semmi kedved nem volt edzeni menni, és bányásznod kellett a fejedben motiváció után. Könnyítésképpen mondunk 5 érvet, amivel nehéz vitázni, hátha utána szívesebben leakasztod a szögről az edzőcipődet.

Színes hétköznapok a szürke 50 árnyalata helyett

Ha nem csak arra szánod rá magad hősiesen, hogy sportolj, de egy lépéssel tovább merészkedsz, és kidugod az orrodat a négy fal közül is, akkor szinte biztos, hogy nem lesznek egyhangúak a napjaid. Az edzőteremben tuti, hogy hallasz szaftos új pletykákat, a futóklubban érdekes új figurákba szaladhatsz bele, egy amatőr sportverseny mezőnyében küzdve pedig több ezer ember között felemelő egységélményed lehet. Ha pedig még váltogatod is a sportágakat, akkor pláne kimaxolhatod a változatosságfaktort. De az is szuper feltöltődés, ha egy parkban vagy erdőben sportolva szemléled a természet változását, és kiélvezed, amit az adott évszak tálcán kínál neked. Idén összel például láttál már mókust, vagy csináltál asztali díszt az erdei termésekből?

Az izmaid mellett az önbizalmad is épül

Komoly kapaszkodó lehet a sport, amikor úgy érzed, elsodor az élet forgataga, és kezded elveszíteni a kontrollt. A sport ugyanis maga a kontroll: nincs kényszer, te szánod rá magad, és te is csinálod végig, önszántadból. Az pedig igazi kompetenciaérzést ad, amikor sikerül megküzdened a gyakorlatokkal, aktiválva az addig szunnyadó akaraterődet és kitartásodat. Arról nem is beszélve, hogy edzésről edzésre fejlődsz és formásodsz, ami joggal tölt el büszkeséggel.

Sportolással észre is gyúrhatsz 

Amikor mozgásban vagy, akkor az agyad vér- és oxigénellátása magasabb fokozatra kapcsol, ez pedig egy látványos láncreakciót indít el: használhatóbbá válik a memóriád, koncentráltabb leszel, és a reakcióidőd is felgyorsul. Bónuszként összeszedettebben tudod szervezni és tervezni az életedet a rendszeres sportolás hatására, sőt: sziporkázni fog a kreativitásod.

Hangulatba hoz

Ha magad alatt vagy, akkor feldob egy kiadós edzés – ha pedig a plafonon, akkor lenyugtat. Ez hogy lehetséges? A titok a kémiában rejlik: a mozgás hatására felszabaduló hormonok oldják a stresszt és javítják a hangulatot. Amúgy a sport maga is stressz, csak a pozitív fajtából: a hormonok felszabadulása pedig a tested stresszre adott válasza.

Felér egy luxus szépségkúrával

A mozgás hatására magasabb fordulatszámon pörög a keringésed, szinte pezseg a véred. Így a tápanyagok és a folyadék sokkal gyorsabban jut el a bőrödhöz és a hajadhoz, amitől azok élettelibbek, szebbek és fiatalosabbak lesznek. Az izzadtság ráadásul méregtelenít, ezért tisztábbá válnak a bőröd pórusai is. Pirosítóra pedig garantáltan nem lesz szükséged, ha rendesen odatetted magad az edzésen!