5 ok a rendszeres úszásra

Az úszás igazi ász a sportágak között: tetőtől talpig átmozgat, fogyaszt, erősít, megnyugtat és még gyógyhatása is van. Mindez már önmagában elég lenne arra, hogy máris fejest ugorj egy medencébe – de csobbani ráadásul szuper, felszabadító érzés is, így duplán megéri! A november 25-ei Vizesgálán ráadásul Ötpróba-pontokat is szerezhetsz néhány hossz leúszásával.

1. Szinte minden izmot átmozgat

Ahhoz, hogy stabilan meg tudd magadat tartani a vízen, folyamatosan feszítened kell az izmaidat a nyaktól a karokon és a törzsön át a lábakig. Így nem sok esélyed van lazsálni, azaz: az edzés hatékonysága egy hajcsár edző nélkül is garantált. De ha még erre is rátennél egy lapáttal, akkor variáld az úszásnemeket, hogy biztosan minden porcikád dolgozzon az edzés során.

2. Falja a kalóriákat

Az úszással két legyet üthetsz egy csapásra: egyszerre végezhetsz erősítő és kardiómozgást, hiszen a víznek folyamatosan, izomból ellen kell tartanod, miközben tempózol. Hogy éppen melyik dominál, az az intenzitástól és az időtartamtól függ. A legtöbb kalóriát a pillangó- és a gyorsúszás égeti, de általánosságban elmondható, hogy kitartó, közepes tempójú úszással 5–700 kalóriának mondhatsz búcsút egy óra alatt. Ami elég szép teljesítmény, úgyhogy jár érte neked a vállveregetés!

3. Kíméli a szervezetedet

A gravitáció minden szárazföldi sportnál megteszi a hatását – úszás közben viszont a víz felhajtóereje tehermentesíti az ízületeket és a csontokat, így szinte a súlytalanság állapotában mozoghatsz. Ez különösen akkor nagy előny, ha túlsúllyal vagy mozgásszervi betegségekkel küzdesz. Fontos viszont, hogy a kímélő hatás csak akkor érvényesül teljesen, ha nem tartod ki a fejedet a vízből, hiszen éppen az a lényeg, hogy vizes közegben mozogj. A kitartott fej ráadásul túlterheli a nyaki izmaidat és a gerincedet!

4. Javítja a testtartásodat

A hibás, egészségtelen testtartást sokszor önkéntelen és szükségtelen izomfeszülések okozzák. A vízben a testi-lelki feszültség automatikusan csökken a súlytalan állapot miatt, így a testtartás is természetesebb lesz, a kényszeres rossz tartás megszűnhet. Nem véletlen, hogy a vízitornát és az úszást receptre írják fel a reumatológián!

5. Megnyugtat

Vízben tartózkodni és mozogni nagyon hasonló ahhoz az érzéshez, amit magzatként átéltünk. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy úszás közben automatikusan lecsillapodik kicsit az elméd, hiszen védve érzed magadat. Sok embernek a legjobb ötletei is úszás közben támadnak, hiszen ilyenkor nemcsak a víz, de a gondolatok is szabadon, akadálytalanul áramlanak. Ha pedig két tempózás között pihenésképpen még lebegsz is, az felér egy igazi meditációval!

Most mindössze 5 jó okot hoztunk neked az úszásra, de a mellette szóló érvek száma ennél persze sokkal több. Ha máris kedvet kaptál hozzá, akkor nevezz a Vizesgála úszófutamára , ahol bajnokokkal úszhatsz egy medencében! Szerezz Ötpróba-pontokat 500, 1500 vagy 3000 m-en, aztán jöhet a jól megérdemelt lazítás: a sztársportolók showműsora!