20 éve nem tudunk betelni a Bükk csodáival

Az Eger Csillaga Teljesítménytúra nem kínál könnyed és laza terepet, mégis sok száz fős, változatos közönséget vonz évről évre. A legfiatalabb teljesítő eddig egy 3 éves kislány, aki saját lábán végiggyalogolta a 15 km-es távot – a legidősebb túrázó pedig 82 éves volt. A Bükk gyöngyszemeit bemutató, 20 éve rendületelenül népszerű túráról a főszervező, Herperger Anita mesélt az Ötpróbának.

 

Minek köszönhető, hogy létrejött ez a túra?

Az eredeti, 20 évvel ezelőtti cél az volt, hogy a szervezők az egri és az Eger környéki lakosságot megmozgassák, illetve a természetkedvelőknek intenzív sportolási lehetőséget nyújtsanak, a teljesítménytúrázás – mint tömegsport – által. A későbbiekben pedig, ahogy kinőtte magát a teljesítménytúra műfaja Magyarországon, illetve összefonódott a terepfutással, egyre inkább modernizálásra volt szükség. Ma már egy mintegy 500 fős futóbarát teljesítménytúráról beszélünk. 

Mi a titka a régóta tartó stabil népszerűségnek?

Leginkább talán az, hogy mi, szervezők szívvel-lélekkel dolgozunk azért, hogy minél nagyobb élmény legyen az Eger Csillaga mindenki számára – már csak azért is, mert sportolóként is részesei vagyunk a túrázás és a terepfutás világának. Önkéntes alapon tevékenykedünk, és saját gyermekünknek tekintjük ezt a túrát. Ebből pedig az is következik, hogy nagyon jó ár-érték aránnyal dolgozunk, hiszen nonprofit egyesület vagyunk, így alacsony nevezési díjért magas színvonalú ellátást tudunk nyújtani. Például étkezést biztosítunk a túra közben és után, illetve egyedi tervezésű fa jelvényt és kézzel rajzolt emléklapot kapnak a teljesítők.

Mennyire nehéz a terep?

A távokat úgy alakítottuk ki, hogy akár a családok, akár a magas szinten sportolók, például az ultratávot kedvelők is részt tudjanak venni a rendezvényen. A túra nagyon szép, de nem könnyű útvonalon vezet: a 15 és 25 km-es távok közepesen nehéz, a 60 km táv pedig nehéz teljesítménytúrának számítanak, így a teljesítésüket megfelelően felkészült túrázóknak és futóknak javasoljuk. Több ismert teljesítménytúrázó és terepfutó első hivatalos teljesítménytúrája az Eger Csillaga volt, így jelentős szerepe van a természetben űzhető sportok iránti érdeklődés felkeltésében.

Milyen természeti különlegességeket láthatnak a túrázók?

Idén módosítottuk a korábbi útvonalat, most ellenkező irányban indulnak el a túrázók: Síkfőkút és Várkút irányába. Azért indítjuk ezúttal Noszvaj felé a résztvevőket, mert arrafelé ritkábban látogatott természeti szépségeket is láthatnak, ilyen például az Arnót-kői-barlang. Az útvonal több fokozottan védett területen halad, és szép bükki kilátóhelyeket érint. Ezek a Kőbánya-orom, a Cseres-tető, a Nagy-Eged, illetve a 60 km-es távon a Szarvaskői vár, a Galya-nyereg és az egyedülálló Bél-kő, mely a kövek vonulatának” indító tagja, tele védett, ritka növényekkel. Felsőtárkány egyébként maga is egy csodálatos kis település. 

Említetted a modernizálási törekvéseket. Ezek miben nyilvánultak meg?

Egyrészt a kommunikációban: többek között megjelentünk a Facebookon, lett saját weboldalunk, illetve rádióinterjú és újságcikk is készült a túra kapcsán. Kísérőrendezvényeink segítségével – amilyen például a Nagy-Eged Túra Kupa – egész évben fenntartjuk az érdeklődést és a folyamatos kommunikációt a sportolókkal. Illetve fontos újítás, hogy most már csak előzetes nevezéssel lehet indulni. A korábbi évekhez hasonlóan idén is villámgyorsan, pár nap alatt beteltek a helyek a megnyitás után, így már csak a 60 km-es távra maradt néhány.

Az Eger Csillaga Teljesítménytúrán jótékonysági nevezésre is van lehetőség. Ez mit takar?

10 nevezési helyet fenntartunk az 500-ból, amelyeket a túra hetében hirdetünk meg, és amelyekre dupla nevezési díjért lehet pályázni. Az összeg fele a túra költségeit fedezi, a másik felével pedig egyesületünk gyermekprogramjait támogathatják a nagylelkű résztvevők. Két kiemelt gyermekprogramunk van: az egyik a június végén esedékes erdei Bagolytábor, melyre a legnagyobb túraházunkban kerül sor, nomád körülmények között, a másik pedig a hagyományos Mikulás-túra. Ez utóbbi egy Mikulásváró program, erdei szalonnasütéssel, melyet a Les-réten rendezünk.

További információk a túráról az Eger Csillaga Teljesítménytúra weboldalán.